VEMAFI KC

AZ INDULÁS

2017 tavaszán szülői kérésre kezdtünk el azon gondolkozni, hogy milyen módon lehetne Siófokon és környékén fiúk számára is kézilabdázási lehetőséget biztosítani. Jelenleg ugyanis csak női kézilabda klub működik. Egyik gondolatunk egy új klub létrehozása volt, azonban egy frissen alapított egyesület számára pályázati lehetőségre csak két lezárt év, illetve a közhasznúság megszerzése után nyílik lehetőség. Ez utóbbi is több feltételen alapul. A gyerekekkel viszont már a lehető leghamarabb szerettünk volna foglalkozni, így egy másik megoldás felé fordultunk. Személyes érintettségünknél fogva az tűnt egy gyorsabb és hatékonyabb választásnak, ha a Veszprémi Magyar – Finn Egyesület keretein belül hozzunk létre egy kézilabda klubot, amelynek indítása az érvényben lévő alapszabály kiegészítése után lehetővé is válhat. Az egyesület tagsága elfogadta a kiegészítéseket, és a klub működtetését, így 2017. április 9-én a Veszprémi Magyar – Finn Egyesület (röviden VEMAFI) létrehozta saját kézilabda klubját VEMAFI KC néven. Első hallásra bizonyára furcsának tűnhet, hogy egy kulturális kapcsolatokat ápoló egyesület miért bővíti profilját sporttevékenységgel, de erre roppant egyszerű válasszal szolgálhatunk. Egyrészt a sport, az egészségnevelés és -kultúra tágabb értelemben véve társadalmunk kultúrájának szerves része. Ráadásul a finn emberek életében központi szerepet tölt be az egészséges életmód, a mozgás fontossága és szeretete, így hát örömmel képviseljük a jövőben hivatalos formában is finn kultúra ezen részét is. Másrészt pedig az Egyesület folyamatosan öregedő tagsága miatt az elmúlt 35 év munkája, a létrehozott értékek egyik pillanatról a másikra elveszhetnek, a sportnak köszönhetően megfiatalodó egyesületben azonban tovább élhetnek a múltban megteremtett értékek és reményeink szerint újabbak is születhetnek.


AZ EGYESÜLETRŐL RÖVIDEN

A Veszprémi Magyar – Finn Egyesület (VEMAFI) 1983 óta működik, jelenleg közhasznú nonprofit civil szervezetként. Megalakulásakor célja a finn és magyar nép közti barátság ápolása, egymás hagyományainak, kultúrájának megismerése, megismertetése volt, amelyet azóta is megszakítás nélkül végez. Az egyesület meghatározó szerepet tölt be Veszprém város kulturális életében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016-ban a VEMAFI szakmai irányításával Veszprém a Finnugor Népek Kulturális Fővárosa címet viselte, számos és változatos programot kínálva lakóknak és a városba látogatóknak egyaránt.

Szoros értelemben vett kulturális tevékenysége az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan bővült, és kiterjedt a környezet-, és egészségkultúrára is. A finn emberek egészségtudatos gondolkodása példaértékű és követendő is. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy amint lehetőség kínálkozik arra, hogy a finn szemléletet ne csak elméleti síkon, hanem gyakorlatban, tettek formájában is megvalósíthassuk, olyan sportdivíziót hozzunk létre, amelynek keretein belül már egészen fiatal kortól foglalkozhassunk egészségneveléssel. Bízunk abban, hogy 35 év kulturális sikerei, és eredményei után a sport terén is legalább olyan jól teljesíthetünk majd.

A VEMAFI főbb tevékenységei röviden

 • A Finn Kultúra Napja alkalmával, minden évben megrendezésre kerül a Kalevala nap.
 • Az évek során rendszeresen érkeznek művészeti csoportok Lappföldről.
 • Sodankylä-ből, a JUTARINKI Néptáncegyüttes ifjúsági tánckara, Rovaniemi Csengettyű Együttes, Rovaniemi Evangélikus Gyülekezet Énekkara stb.
 • Egyesületünk bemutatkozása a Civil Napok programjaiban.
 • Juhannus napi, egyesületi közösségi összejövetelek, kirándulások, gyalogtúrák, természetjárás.
 • „Rovaniemi Lépcsőfutást” évente szeptemberben megrendezzük annak átadási évfordulóját megünnepelvén.
 • Kezdeményezésünkre, 2004-től évről-évre a Lappföldi Mikulás látogatása Veszprémben,
 • A VEMAFI 2009-ben indította és az egyházközséggel közösen rendezi meg a ma már hagyományos, évente sorra kerülő „Karácsonyi közös éneklést”az evangélikus templomban.
 • Veszprém Finnugor Kulturális Főváros 2016-os rendezvénysorozat előkészítése, aktív szervezése.
 • Tartu-Veszprém testvérvárosok jegyében, együttműködés az Észt Kulturális Intézettel. Észt programok szervezése: vetélkedők, családok, gyermekek és felnőttek számára. Észt film sorozatok indítása és több helyszínnel szervezett vetítések, étel bemutató-kóstolók, „Kertek és kávézók” címen új program. indítása.
 • Diákcsere program keretében a finn és a magyar, a rovaniemi és veszprémi gyermekek nyelvi és kulturális képzése.
 • Kiskarácsony, Pikkujoulu ünneplése az Adventi időszakban a tiszteletbeli finn konzulátus konferenciatermében.
 • A VEMAFI szervezésében veszprémi képzőművészek finnországi tapasztalatairól szóló élménybeszámolók.
 • Kiállítások, „művész-közönség” találkozók. (Pl.2014-2016 ROVA ’40 festészeti csereprogram)

A VEMAFI KC

A tényleges munkát 2017. októberében kezdtük el a tabi és lepsényi általános iskolákban, ahol az elmúlt szezonban összesen 30 7-10 éves gyermekkel (fiúkkal, lányokkal vegyesen) foglalkoztunk heti 2, illetve 3 alkalommal. Lepsényben a két kézilabda edzés mellett a gyerekek hetente egyszer judo edzésen is részt vettek. Két alkalommal versenyen is megmérethették magukat a gyerekek összesen 3 csapatban. 2018 február 1-jétől pedig az óvodás korú gyermekek számára is kínáltunk lehetőséget arra, hogy megszeressék a labdajátékokat. Először Herenden, majd Siófokon is elindítottuk az „ovikézit”, amelyet közel 40 gyerek látogatott rendszeresen heti egy alkalommal. Még az indulás évében sikeres TAO pályázatot nyújtottunk be a Magyar Kézilabda Szövetséghez, amelynek köszönhetően a sportfelszerelések, és -eszközök mellett a béreket is biztosítani tudtuk. Lényegi támogatásban, szponzorációban nem részesültünk, a TAO pályázatban vállalt önrészt is lényegében önerőből biztosítottuk.

A munkát azonban szeretnénk tovább folytatni.