AZ EGYESÜLETRŐL

Veszprémi Magyar-Finn Egyesület

A Veszprémi Magyar – Finn Egyesület 2013-ban fennállásának 30. jubileumát ünnepli. 1983-tól tevékenyen részt vesz Veszprém Város nemzetközi kapcsolatainak gazdagításában. Az 1974-ben Rovaniemiben alapított partner szervezettel együtt számos – művészeti csoportok, civil közösségek, családok és egyének, intézmények közötti – cserekapcsolat kezdeményezője és megvalósítója volt. A Seija Hurri ösztöndíj megalapításával és 27 éven át történő folyamatos működtetésével országos elismerésre tett szert. Kezdeményezése nyomán, 1988-tól a finn partner is fogadja az egyesületi tagság köréből kikerülő pályázókat.

A programjai mindig nyitottak az érdeklődők számára. A veszprémi gyerekek örömére a VEMAFI munkájának elismeréseként 2004-től kezdve minden évben ellátogatott hozzánk a lappföldi Mikulás.

Lappföldi Mikulás

Az egyesület Rovaniemi város mellett más lappföldi település civil szervezetének, önkormányzatának megkeresését is fogadta.

Eredményes pályázati európai uniós támogatással fiatalok csereprogramját tette lehetővé.

Az egyesületnek jelenleg 65 tagja van, rendezvényen ugyanakkor alkalmanként 100-150, fő a finn Mikulás programján több ezer felnőtt és gyerek vesz részt.
A veszprémi „finnbarátok” törekszenek a megyében, az országban  finn  testvérvárosi kapcsolattal rendelkező települések hasonló civil szervezeteivel folyamatosan együttműködni, közös programokat megvalósítani.

Házigazdaként, mentorként támogatjuk a városunkba érkező finn állampolgárokat, szakmai csoportokat, diákokat és egyéni turistákat.

Az egyesület tagsága szívesen tesz eleget az önkormányzattól, a városunkban működő oktatási-, kulturális-, egészségügyi-, szociális intézményekből érkező felkéréseknek és szakmai segítséget nyújt a magyar-finn kapcsolatok sokoldalú fejlesztéséhez.

A Magyar – Finn Társaság rendezvényein, a hazánkban élő finnek közösségeivel kialakított kapcsolataiban nem csak az egyesületi tagságot, hanem a királynék városát, mint vonzó turisztikai célpontot, fesztiválok színhelyét is képviseli. A saját vagy kooperációban megvalósuló magyar-finn kulturális programok rendezésével hozzájárul Veszprém város rendezvény kínálatának a bővítéséhez.

Az egyesület tevékenysége nyomon követhető az interneten, honlapunk – www.vemafi.hu – az érdeklődőknek folyamatosan friss hírekkel szolgál.

2011. októberétől Veszprémben a Villa Medici Hotelben megkezdte működését a Veszprémi Finn Tiszteletbeli Konzul. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a közösen megvalósuló programok a jövőben  további eredményeket hozhatnak a magyar-finn testvérvárosi kapcsolatokban.

Veszprémi Magyar-Finn Egyesület