Szimbolikus finn emlékhely Magyarországon

A magyar-finn diplomáciai kapcsolatok centenáriumára meghirdetett pályázatra:
Rovaniemi lépcső, Veszprém

A Rovaniemi lépcső egyfajta életút szimbólum. Emlékeket idéz fel és meséli el mindazok történetét, akiknek sorsát és életszemléletét hozzám hasonlóan megpecsételte a Veszprém-Rovaniemi testvérvárosi kapcsolat és a finn-magyar kölcsönös érdeklődés, szeretet.

A múltról

Veszprém 1974-ben lett Rovaniemi testvérvárosa, mely kapcsolatot és kultúrák közötti szeretetet megannyi program, utazás és néptánccsoportok vendégszereplése mélyített el.
A testvérváros, pontosabban a Rovaniemi járáshoz tartozó Vanttauskoskiban található Yläkemijoki iskola és a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola között 2006-ban alakult ki egy testvériskola-kapcsolat, melyen keresztül számos magyar fiatal látogatott el lappföldi családokhoz és fogadhatott finn cserediákokat.

A Rovaniemi lépcső kapcsán felidéződik bennem, amikor 15 éves koromban ennek a testvériskola programnak köszönhetően először láthattuk vendégül családommal finn cserediákomat, Riinát. Neki köszönhetően kezdtem el vágyni arra, hogy megtapasztaljam mindazt, amit Lappföldről mesélt.

Rovaniemi lépcső története

Rovaniemiből és más finn városokból érkező finn csoportok nagy előszeretettel látogatják a Veszprémben található Gizella kilátót. Az ide vezető út a lépcső megépítése előtt egy meredek, esővíz mosta ösvény volt, mely nehézséget okozott a feljutásban.

2013-ban Szoboszlai András (VEMAFI elnök) kezdeményezésére épült meg egy lépcső, mely a vízmosást követve vezet fel a kilátóba. András javaslatára és kérésére kapta ez a lépcső testvérvárosunk nevét, finn barátaink és látogatóink tiszteletére. Rovaniemi kitörölhetetlenül beépült Veszprém város történelmébe.

Találó a lépcső neve

A Rovaniemi lépcsőn felsétálva Lappföld varázslatos természeti környezetét, az erdőket idéző természet vesz minket körül. Könnyen lehet, hogy a lépcső nevének is köszönhető ez az illúzió, minden esetre ilyenkor rettentően elkezd hiányozni Finnország, a megannyi élmény a finn barátokkal és az őszinte befogadás, melyet Lappföldön tapasztaltam egyetemi éveim során.

Feltörnek az emlékek sétám során, eszembe jut, hogy mennyire hálás vagyok a sorsnak, ami úgy hozta, hogy a testvériskola kapcsolat révén én is eljuthattam Lappföld fővárosába, hála akkori igazgatónk Cz. Nagyné Bándi Klára és iskolánk tanárainak elhivatott munkájáért.

Első landolásra szerelem

Kicsit megfogalmazhatatlan, mennyire lenyűgözött a Finn Lappföld: a sok kedves, vendégszerető és őszinte ember valamint a nyugodtság és a szabadságérzet, ami áthat mindent és mindenkit. „Nekem ez kell, én szeretnék egyszer Lappföldön élni”.

Az északi nyugodt életérzés, kiegyensúlyozottság és modern funkcionalitás az oktatásban is erőteljesen megjelenik. Egyszerűen nem hittem a szememnek, amikor Riina iskolájában órarendi foglalkozásként áfonyás pitét sütöttünk, melyhez az áfonyát magunk szedtük az iskola melletti erdőből. Hamar realizáltam és pontosítottam az álmomat: egyszer Lappföldön szeretnék tanulni. Célom elérésében családom is teljes mértékben támogatott.

2017-ben felvételt nyertem a Lapland University of Applied Sciences, Nemzetközi Gazdálkodás szakára. Két bőrönddel, még kétszer annyi lelkesedéssel na meg egy ‘télikabátnyi’ izgalommal landoltam Rovaniemiben. Éreztem, hogy második otthonomba érkeztem, Riina és családja már a reptéren vártak rám.

Hazatérés

Az egyetemet sikeresen elvégeztem, közel egy évet töltöttem Londonban, ahol a szakdolgozatomat készítettem el, majd  a finn egyetemi diplomával, megannyi élménnyel és tapasztalattal tértem vissza szülővárosomba, Veszprémbe 2020 nyarán.

Csatlakoztam a VEMAFI Egyesület csapatához. Az első rendezvény, melyen már Én is részt vehettem a Rovaniemi lépcső avatására évről-évre megrendezésre kerülő „lépcső séta” volt.

Finn minta

A Finn minta kezdeményezésen keresztül szeretném a mintaértékű finn oktatás gyakorlatait minél több oktatóval, pedagógussal és intézménnyel megosztani, továbbá segíteni azoknak a fiataloknak, akiknek Finnország felkeltette az érdeklődését és vágyik egy csodás élményre, Finnországba történő továbbtanulásra.
Bízom abban, hogy a magyar-finn kapcsolatok a közeljövőben több oktatásfejlesztésen és más jövőt szolgáló együttműködéseken, barátságokon keresztül erősödnek fel.

Tuba Orsolya
Finn minta alapító

Ezúton szeretnék köszönetet mondani:
Tímár Veronikának, a VEMAFI tiszteletbeli örökös elnökének a pályázat elkészítése során nyújtott segítségért, támogatásért, valamint inspiráló munkájáért, melyet a Veszprém-Rovaniemi testvérvárosi kapcsolat kialakításáért és fenntartásáért végez.
Cz Nagyné Bándi Klárának, a Kossuth Lajos Általános Iskola volt igazgatójának, akinek köszönhetően létrejött a testvériskola kapcsolat.
Dr. Horváthné Buzás Annának – a Rovaniemi lépcsőfutás szervezőjének, akinek köszönhetően sok gyerek és felnőtt futotta, sétálta végéig már a közel 200 lépcsőfokot.
György Petrának, akinek köszönhetően egy csodálatos videóanyaggal is kiegészülhetett pályázatom.