Érdekességek Finnországról

 

2017. május 15-én a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola adott otthont Dr. Horváthné Buzás Anna, a Veszprémi Magyar Finn Egyesület tagja és Tárnoki Ágnes, a Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola 8. a osztályos tanulója fényképekkel illusztrált élménybeszámolójának.

A rendezvény résztvevőit az iskola igazgatója, Horváth Szilárd és a VEMAFI tiszteletbeli örökös elnöke, Tímár Veronika köszöntötte.

Elsőként Ágnes idézte fel finn élményeit. Mesélt a III. Rovaniemi Lépcsőfutás plakáttervező versenyéről és az ünnepélyes díjátadóról, ahol a verseny győzteseként meghívást kapott a budapesti Finn Nagykövetségre. Elmondta, hogy készült a látogatásra, és milyen programokon vehetett részt 2016 decemberében. A reptéren Finnország nagykövetével együtt fogadta Joulupukkit, az igazi finn Mikulást, aki Veszprém testvérvárosából utazott a magyar gyerekekhez. A Nagykövetségen együtt ebédelt Petri-Tuomi Nikula nagykövet úrral, és Barcza Virággal, a nagykövetség munkatársával. A beszélgetések során sok érdekességet tudott meg Finnországról, és a finn-magyar kapcsolatokról, melyeket megosztott a hallgatósággal is.

Ezután következett az én fotókkal és videofelvétellel illusztrált élménybeszámolóm. Első ízben jártam Finnországban. Helsinkitől Turku, Nantali, Tampere, Jyväskylä, Kiuruvesi és Oulu érintésével jutottam el Rovaniemibe. Hosszú, autós utazás során gyönyörködhettem a csodálatos természetben, megismerhettem a finn konyha különleges ízeit, megtekinthettem a települések építészeti remekeit. Veszprém testvérvárosában sajnos csak rövid időt tölthettem, de a finn emberek kedvessége, a mindennapi élet színessége, a piaci forgatag élménye mind-mind maradandó emléket jelent számomra.

A rendezvényen résztvevő diákok és vendégek érdeklődve hallgatták személyes történeteinket.

Dr. Horváthné Buzás Anna