Reguly Antal születésének 200. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség sorozat augusztus 23-án lezárult.

Zircen, a Városházán, a rendkívüli életutat bemutató levelekből Müllerné Wenczel Rita és Wenczel Zsuzsanna készített összeállítást. Reguly Antal válogatott levelezését, amelyet a szüleivel, a Magyar Tudományos Akadémia képviselőivel és a Szentpétervári tudományos élet tagjaival folytatott a Bakonyi Finn Barátok Körének tagjai olvasták fel. A nagyszámú érdeklődő körében ezzel a felolvasással emlékeztek a város jeles szülöttjére. Az ünnepségen jelen voltak a Reguly család ma élő tagjai is.

Dr. Ruttkay-Miklián Eszter múzeumigazgató, zárszavában visszatekintett az emlékév kiemelkedő eseményeire. Köszönetet mondott a programhoz segítséget nyújtó partnereknek. Néhány támogatónak – köztük a Veszprémi Magyar – Finn Egyesületnek is – a jubileumi év tiszteletére a Magyar Posta által kiadott, limitált – összesen 200 példányban elkészült – REGULY200 számozott díszbélyeg emléklapot adott át.
Ezt követően az ünnepségen résztvevők a Városházáról fáklyákkal, gyertyákkal, vonultak át a Reguly szoborhoz.

Itt Ruttkay-Miklián Eszter röviden beszélt a hanti temetkezési szokásokról. Végül a Reguly életműve, munkássága előtt tisztelgők a szobor talapzatánál helyezték el a megemlékezés virágait, az égő gyertyákat és a mécseseket.

A program a Reguly Antal Múzeum és Kézműves Alkotóházban zárult, ahol a jelenlévők a helyszínen készülő frissen sült pogácsa és a pohárpezsgő mellett társalogva felidézték az elmúlt hónapok jubileumi rendezvényit és megtekinthették az azokon készült kivetített fotókat.

Az ünnepség hangulatára most is jellemző volt az a minden részletre kiterjedő figyelem és gondoskodás, amit a Bakonyi Finnbarátok Köre, az Erdély Barátai Kör Egyesület, a Reguly Múzeum és az önkormányzat együttműködésében szervezett programokon érezhet az ember.

Köszönjük a REGULY200 ünnepi programot, amelynek a VEMAFI tagjai több alkalommal is részesei lehettek.

 

Gratulálunk:
Szakonyi János és Zsuzsa, Wieland Erzsébet és Tímár Veronika