Vendégségben a finn nagykövetnél – Tuba Orsolya beszámolója

A magyar-finn diplomáciai kapcsolatok centenáriuma alkalmából meghirdetett pályázat győzteseként kaptam ebédmeghívást párommal együtt a Finn Nagykövetségre. Nagyon nagy öröm volt számomra képviselni veszprémi finn barátként a VEMAFI-t, és saját kezdeményezésemet, a Finn mintát.

Bemutatkozásunkat követően Marrku Virri nagykövet úr vezetett minket körbe a követség épületében. Ismertette a épület történelmét és bemutatta a “vendégségben“ lévő művészeti alkotásokat. Talán a legérdekesebb és legszórakoztatóbb volt a Nagykövetség saját festményének történetéről hallani, melyet Akseli Gallen-Kallela híres finn festőművész a Lánchíd oroszlánjain ülve festett.

Gallen-Kallela úr az extrém helyszínen való festéshez előzetesen engedélyt is kért, talán számított rá, hogy szemet fog szúrni a magyar rendőrségnek. Az engedélyét viszont, mivel nem volt hajlandó leereszkedni a pozíciójából, csak a lánchíd oroszlánjai magasságában mutatta be: igen, a járőrnek fel kellett másznia a hídra.

Nagykövet úr kiemelten érdeklődött a Finn minta kezdeményezés felől, melynek célja a finn oktatás módszereinek, eredményeinek és lehetőségeinek népszerűsítése Magyarországon. Beszélgettünk még a VEMAFI és általánosan, a magyar-finn baráti társaságok múltbéli, jelenlegi és lehetséges jövőbeli szerepéről is.

Így utólag belegondolva talán ennél értékesebb díjat nem is kaphattam volna, kiváltképp figyelembe véve a személyes találkozások és eszmecserék értékét. Az ebéd során finn ételkülönlegességeket szolgáltak fel nekünk, melyet a nagykövetség finn séfje, Aarne Hietamäki készített. Kifejezetten inspiráló volt egy olyan tapasztalt, nyitott és kreatív nagykövettel megismerkedni, mint Markku Virri. A nagykövet úrral a nyertes pályázatról, annak inspirációjáról valamint jövőbeli célokról beszélgettünk, melyek megvalósításához a nagykövetség támogató szándékát fejezte ki.

Markku Virri nagykövet úrral történt két és fél órás beszélgetés után talán még inkább lelkes vagyok az elkövetkező együttműködések iránt, melyek az oktatás, a baráti társaságok, a testvérvárosok kooperációiban és más területeken valósulhatnak meg a jövőben.

A fotókat Peregi Dóra, a Finn Nagykövetség munkatársa készítette.

 

Tuba Orsolya