A Rovaniemi lépcső története – Dr. Szoboszlai András DIP100-ra készült a pályázata

A lépcső története 9 évvel ezelőtt, 2011-ben kezdődik. A Veszprémi Magyar–Finn Egyesület a kifejezetten aktív civil szervezetek közé tartozott és jelenleg is tartozik Veszprémben. Ennek megfelelően minden évben érkeztek városunkba vendégek Finnországból. Akár Veszprém testvérvárosából, Rovaniemiből, akár Finnország más területéről érkeztek is finn barátaink, minden városunkba látogatónak igyekeztünk tartalmas és hangulatos programokat szervezni.

Így esett meg, hogy 2011-ben hozzánk látogató finn csoportnak többek között a Kolostorok és Kertek völgyébe szerveztünk programot. A különleges szépségű völgy a Viadukttal és a mögötte magasodó várral azonban (akkor még) a Gulya domb szikraszirtjén magasodó kilátóból is megcsodálható volt. Ezt a páratlan látványt pedig mindenképpen szerettük volna megmutatni finn barátainknak. És itt kezdődtek a gondok. A völgy és a kilátó között ugyanis – egy vízmosást leszámítva – semmilyen járható kapcsolat nem volt. Így a – főként idősekből álló – csoportot mikrobusszal voltunk kénytelenek eljuttatni a kilátó közelébe, ahonnan már gyalogosan viszonylag könnyen eljuthattunk a szirthez.

Miután mindenki megcsodálta a kilátást, közösen úgy határoztunk, hogy lefelé mégis csak megpróbálunk segítség nélkül lejutni, ezért együttes erővel a vízmosáson át leereszkedtünk a völgybe.

Ugyan mindenki épségben lejutott, de felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon miért nincs közvetlen kapcsolat a völgy és a kilátó között? Milyen logikus lenne, ha az említett két attrakciót egy lépcső kötné össze, amely ráadásul még az állatkertet is bekapcsolná a sétaútvonalba.

Az állatkert akkor ugyanis már két bejárattal, egy a völgyből nyíló alsóval és a Gulyadombról megközelíthető felsővel rendelkezett. A lépcső létjogosultságának alátámasztása így szinte rögtön megszületett. A látogatók az állatkertbe az alsó bejáraton érkeznek meg, miután a bejárat előtti parkolóban hagyják az autót. Végig

mennek az állatkerten, majd azt a felső bejáraton hagyják el. Egy rövid sétával tovább haladnak a gulyadombi erdőben kiépített ösvényen egészen a kilátóig. A panoráma megcsodálása után pedig a lépcsőn lejuthatnak a völgybe, majd onnan az állatkert előtti parkolóba. A tervet tehát megalapozottnak tekintettük. Már csak anyagi forrást kellett szereznünk a terv megvalósításához.

Civil szervezetként viszont sajnos nem sikerült megszereznünk a szükséges több millió forintot. Azonban az elgondolást nem tartottuk titokban. Számos helyen beszéltünk róla. Többek között Finnország tiszteletbeli konzul asszonyával is beszélgettünk a lépcső megépítésének ötletről.

Aztán a lelkesedés elcsitult. Vártunk a lehetőségre, amely nem jött.

Egyszer csak, 2013-ban érkezett a hír, hogy a Veszprémi Erdőgazdaság (VERGA) társadalmi szerepvállalás keretében a tiszteletbeli konzullal történt eszmecsere után a lépcső megépítése mellett döntött. Mivel az erdőgazdaság saját forrásból valósította meg a projektet, így a névválasztást is magáénak tudta.

Ekkor kerestük meg Veszprém város polgármesterét azzal a kéréssel, hogy ha már a lépcső ötlete a VEMAFI-tól származik, és a megvalósítást csak az anyagi forrás elő-

teremtése hiúsította meg, legyen szíves támogatni minket abban, hogy a lépcsőt mi nevezhessük el, és adhassuk neki a két város között 30 éve fennálló civil kapcsolatok, valamint a 30 éve működő VEMAFI tiszteletére a ROVANIEMI lépcső nevet.

Polgármester úr támogatta az ötletet és végül az erdőgazdaság vezérigazgatójával történt egyeztetést követően hivatalosan is a ROVANIEMI lépcső nevet kapta a VEMAFI által megálmodott műtárgy.

A lépcsőt 2013. szeptember 19-én, csütörtökön avatták fel igen magas diplomáciai jelenlét közepette.

A lépcső mentén 3 tábla is elhelyezésre került, amelyek a lépcsőről szóló általános információkat, illetve a VEMAFI-ról és Rovaniemiről szóló pár mondatos, rövid leírásokat tartalmaznak 3 nyelven: magyarul, finnül és angolul.

A lépcső tulajdonképpen egy erdei lépcső, nem egy városi, közforgalmú építmény. Éppen ezért kíváncsian, de félve is vártuk, vajon mennyire lesz népszerű a lépcső a lakosság körében? Fogják-e használni, fogják-e szeretni, vagy feleslegesnek vélik-e majd? Az elgondolásunk megalapozottnak tűnt, de nem tudtuk, hogy vajon mások is ugyanúgy gondolkoznak-e majd és igénybe veszik-e a lépcső nyújtotta lehetőséget a Séd völgye és a Gulyadomb között?

Vajon megérte-e a több millió forintos beruházás pusztán azért, mert egy civil szervezet nehezen tudott pár idős embert mozgatni a hegy és a völgy között?

Az eredmény, várakozásainkon felüli lett. Az elmúlt 7 évben a lépcső sikere töretlen maradt és a mai napig is óriási népszerűségnek örvend. Emberek szászai használják a kilátó megközelítésére, sportolásra, vagy egyszerűen egy rövid erdei sétára. Túlélt rongálást, esőt, havat és egyéb viszontagságot. Megépülésének tiszteletére a VEMAFI minden évben lépcsőfutást, vagy egyéb más programot szervez a lépcsőn és környékén. A völgybéli oldalán elültetett 3 nyírfa pedig azóta is nő, és fejlődik, szimbolizálva a két város – Rovaniemi és Veszprém – illetve a két szervezet között közel fél évszázada fennálló töretlen kapcsolatot.

A szimbolikus jelentések tekintetében tudni kell még azt, hogy időközben a szirten álló kilátó állapota annyira leromlott, hogy biztonsági okokból el kellett bontani.

Helyén egyelőre másik nem épült, de az erdő közepén álló másik, és magasabb kilátót felújították, így a Rovaniemi lépcsőn már ez a másik kilátó közelíthető meg.

A lépcső tehát túlélte a kilátót, azt a kilátót, amelyik megszületésének gondolatát ébresztette fel és vezetett oda, hogy a lépcső megépülhessen.

Az alábbiakban olvasható a VEMAFI meghívója, illetve a lépcsőn különböző pontjain eredetileg tervezett táblák szövegezése magyarul. A négy táblából végük három került kihelyezésre.

Kedves VEMAFI Tagok és Kedves Barátaink!

Örömmel értesítünk Benneteket, hogy elkészült a Rovaniemi lépcső.

Az ünnepélyes átadására

2013. szeptember 19-én (csütörtökön)

9 órakor kerül sor, melyre tisztelettel meghívunk.

Találkozzunk 8.30-kor a lépcsőnél. A lépcső az „A part alatt” játszótér mellett található. (Megközelíthető a Viadukt alatti parkolótól a Jezsuita templom felé vezető úton.)

Innen indulunk az ünnepélyes átadásra fel a lépcsőn a Gulyadombra.

A vendégeket köszönti és a Rovaniemi lépcsőt átadja:

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő,

Pasi Tuominen finn nagykövet,

Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója.

Lappföldi finn testvérvárosunk képviseletében Reijo Sulasalmi mond beszédet, aki feleségével – Railival – együtt a partner egyesületünket is képviseli.

Az ünnepség a Rovaniemi lépcső Séd völgyi feljárata mellett három nyírfa elültetésével zárul. A nyírfák Finnországot, a magyar – finn kapcsolatokat és a VEMAFI fennállásának 30 éves jubileumát szimbolizálják.

Egyesületünk nevében dr. Ács Anna mond köszöntőt.

Végül finn és magyar finomságok kóstolására nyílik lehetőség.

Az avatáson résztvevő vendégeket Neubauer Edit finn tiszteletbeli konzul, süteménnyel látja vendégül.

2013.szeptember 13.

Üdvözlettel:
Szoboszlai András
a VEMAFI elnöke

 

 


A ROVANIEMI LÉPCSŐHÖZ KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁK SZÖVEGEZÉSÉNEK TERVE, ÉS A KIHELYEZETT TÁBLÁK

TÁBLA 1.

ROVANIEMI LÉPCSŐ MEGÉPÍTÉSÉNEK ÖTLETE

A lépcső megépítésének gondolata először 2011-ben merült fel a Veszprémi Magyar – Finn Egyesület elnökében a Kolostorok és kertekben szervezett programon. A Séd völgyébe látogató finn és magyar vendégeket csak igen körülményes és hosszadalmas úton lehetett a sziklaszirten álló kilátóhoz eljuttatni.

Az ötletet meghallgatta Finnország tiszteletbeli veszprémi konzulja, akinek köszönhetően Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata felkarolta a VEMAFI javaslatát, és a VERGA Zrt. – teljes egészében saját költségén – megépítette a lépcsőt.

A lépcső adatai:

Hossza: 110 m Meredekség: 25 fok

Lépcsőfokok száma: 189

Anyaga: terméskő

Szintkülönbség: 30 m

Korlát: fa

 
TÁBLA 2.

ROVANIEMI LÉPCSŐ NEVE

A lépcső megépítésének ötlete a VEMAFI-tól származik, ezért kézenfekvő volt az a gondolat, hogy azt Veszprém finn testvérvárosáról, Rovaniemiről nevezzék el. A VEMAFI számára fontos a két város között már közel 40 éve fennálló együttműködés további erősítse. Bármilyen kapcsolatról is legyen szó, az csak úgy maradhat hosszútávon erős és szoros, ha azt folyamatosan, fokról-fokra építjük. Pont úgy, ahogy a lépcsőn haladunk felfelé.

A Séd völgye és a kilátó mostantól olyan szoros kapcsolatban áll egymással, mint amilyen erős szálak fűzik össze Rovaniemi és Veszprém városának lakóit.

 

TÁBLA 3.

ROVANIEMI LÉPCSŐ A TESTVÉRVÁROS

Rovaniemi az északi sarkkörön, a Kemi és az Ounas folyó torkolatánál fekszik. Lakosainak száma 60.744 fő, területe 8016,84 km2, ezzel – területét tekintve – Európa legnagyobb városa. A lappföldi régió gazdasági és kulturális központja. Itt található Finnország és az Európai Unió legészakibb egyeteme, de Rovaniemibe kell utaznunk akkor is, ha az igazi finn Mikulással, Joulupukkival szeretnénk találkozni. A lappföldi ősz mesés színeivel, a téli sötétség az Északi fény látványával, a tavasz a rénszarvas szánokkal, a nyár a fehér éjszakákkal mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtanak.
 

TÁBLA 4.

ROVANIEMI LÉPCSŐ

VEMAFI

A Veszprémi Magyar – Finn Egyesület (VEMAFI) 1983-ban alakult. Célja Veszprém város nemzetközi kapcsolatainak szolgálatában Rovaniemi és Veszprém testvérvárosi együttműködésének fejlesztése, természeti környezetük és turisztikai értékeik népszerűsítése. A magyar és a finn nép kulturális örökségének ápolása, kölcsönös megismertetése és közzétételének segítése.

Az egyesület minden olyan kezdeményezésre nyitott, amely elősegíti a két város polgárai között meglévő kapcsolatok gazdagítását, szorosabbá fűzését, és segíti új együttműködések létrehozását.   A VEMAFI 2013-ban, a Rovaniemi lépcső átadásának évében ünnepli alapításának 30. évfordulóját. www.vemafi.hu

 

Veszprém, 2020. október 29.

 dr. Szoboszlai András
elnök
Veszprémi Magyar – Finn Egyesület